Mijn moeder deed het voor ons

Door Rianne Oosterom

“Het was mijn eigen moeder. Ik was toen elf jaar. De oorlog was net afgelopen en toen kwamen de helden van de ondergrondse uit hun hol. Het eerste wat zij deden was vrouwen kaalscheren. Het gebeurde voor mijn deur en mijn drie broers en ik mochten toekijken.

De helden waren met vier man. Zij waren niet bang want zij waren zwaar gewapend met stenguns.

Buiten stond een soort schapenscheerder te wachten. Mijn moeder heeft het heel laconiek over zich heen laten komen. Na afloop heeft zij de afgeknipte haren opgepakt en onder een hoofddoek geplakt.

Mijn moeder had wel steun van de buren, zij was graag gezien. Ik heb altijd veel respect voor haar gehad. Zij bleef in de oorlog achter met vier kinderen. Mijn vader zat in Duitsland, als dwangarbeider. Maar ja, toen hij thuiskwam en het allemaal hoorde, is het huwelijk op de klippen gelopen.

Ik heb meer respect gehad voor die paar Duitsers die bij ons over de vloer kwamen, dan voor verzetsstrijders. Het waren heel gewone mensen, die ons hebben geholpen de hongerwinter te overleven. Mijn broers en ik, wij hebben er geen trauma aan over gehouden. Maar wat er gebeurd is, heeft mij toch mijn hele leven dwars gezeten. Mijn moeder was niet slecht, zij heeft het voor ons gedaan.”


Mevrouw H.W., locatie van het knippen onbekend